Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΤΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο εκκλησιαστικό συνέδριο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ τα εξής αναφορικά με το ζήτημα του απευθείας εμπορίου μεταξύ των κατεχομένων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Θα τους εξηγήσουμε ότι αυτή η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων δεν είναι αυτό καθαυτό το εμπόριο, αλλά ο στόχος τους είναι η αναγνώριση κρατικής υπόστασης των Τουρκοκυπρίων. Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους Τουρκοκύπριους για να κάνουν το απευθείας εμπόριο αλλά σίγουρα δεν θέλουμε επ’ ουδενί λόγο να αφήσουμε να νοηθεί καν ότι έχουν κρατική οντότητα, πράγμα το οποίο διακαώς επιθυμούν οι Τούρκοι. Θα εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η αλήθεια αυτή είναι, και ο στόχος των Τουρκoκυπρίων είναι αυτός της αναγνώρισης ως κρατιδίου τουρκικού»


Πρώτα απ ‘όλα διαφωνούμε για την άσκηση παράπλευρης διπλωματίας από μη συντεταγμένα όργανα της πολιτείας. Δουλειά του Αρχιεπισκόπου είναι να κοιτάζει τα της θρησκείας και όχι τα της πολιτικής. Αυτή άλλωστε είναι και η θέσης του Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο πλήρης διαχωρισμός θρησκείας-εκκλησίας και πολιτικής εξουσίας. Δηλαδή ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.
Την ευθύνη βέβαια για την άσκηση αυτής της παράπλευρης διπλωματίας δεν την φέρει αποκλειστικά ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Χριστόφιας.
Δεν έχει σημασία για μας εάν το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα δεν συνοδεύεται με αναγνώριση τουρκοκυπριακού κρατιδίου. Η ουσία του πράγματος έγκειται στο γεγονός ότι με το απευθείας εμπόριο εξυπηρετείται πολλαπλώς η κατοχή. Αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία των κατεχομένων, γεγονός που θα απαιτήσει ακόμα περισσότερα εργατικά χέρια άρα περισσότερους έποικους. Αποτελεί επίσης πύλη εισόδου τουρκικών προϊόντων τα οποία θα κινούνται ελεύθερα και στην Ευρωπαϊκή και στην Κυπριακή αγορά.
Η πρόταση του αρχιεπισκόπου περί εξυπηρέτησης των τουρκοκυπρίων μας θυμίζει την προδοτική Συμφωνία Κορυφής Μακαρίου–Ντενκτάς όπου ο εδαφικός διαχωρισμός συνδέεται με την οικονομική βιωσιμότητα της εν λόγω περιοχής.
Θα έρθει η στιγμή που θα ζητήσουμε ευθύνη και από την πολιτική και από την εκκλησιαστική εξουσία για κάθε υποχώρηση και κάθε παραχώρηση προς τους κατακτητές της γης μας.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ