Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ


Για να υπάρξει δημοκρατία πρέπει πρώτα να υπάρχουν πολίτες . Ο λαός να παύσει να είναι ένα σύνολο, ένα σύμφυρμα υπηκόων αλλά ένα οργανικό και ζωντανό σύνολο πολιτών. Τούτο σημαίνει να παράγει αδιάκοπα πολιτικό λόγο και να ελέγχει μέσα από θεσμούς που ο ίδιος ο λαός , οι ίδιοι οι πολίτες θέτουν και διαφυλάττουν , την εξουσία που ο λαός αυτός παραχωρεί στους αντιπροσώπους του.
Στην κομματοκρατούμενη δημοκρατία δεν υπάρχει αυτή η σχέση λαού και αντιπροσώπων. Πρώτα από όλα οι λεγόμενοι αντιπρόσωποι δεν αναδύονται μέσα από τη λαϊκή βούληση αλλά υποδέιχνονται και επιβάλλονται στο λαό μέσα από τα κομματικά γραφεία και επιτελεία.
Στη συνέχεια μεσολαβεί ένας κενός χρόνος ανάμεσα στην εκλογή αυτών των ψευδοαντιπροσώπων, από την στιγμή της ψήφισης τους μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει στο πεδίο παραγωγής του πολιτικού λόγου το μέγεθος που ονομάζεται λαός. Υπάρχουν μόνο οι αντιπρόσωποι και επίλεκτοι των κομμάτων, υπόλογοι στους αρχηγούς και στην κομματική τους πειθαρχεία.
Εδώ έχουμε μια πλήρη απουσία των παραγωγικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών με τα ανανεωνόμενα προβλήματα τους. Η μόνη δυνατότητα που παρέχεται στον πολιτικώς απονεκρωμένο λαό είναι η διαδήλωση. Και τούτο συμβαίνει σε ακραίες καταστάσεις . Συνήθως όταν κάποιοι δεν έχουν να φάνε ή όταν τα προβλήματα φτάνουν στο απροχώρητο. Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή τη κατάσταση είναι όσοι υπηρετούν το σύστημα δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν την γραφειοκρατία του συστήματος.
Με λίγα λόγια εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια πολυεπίπεδη οργανική δημοκρατία ώστε να αντιπροσωπευτούν οι λαϊκές δυνάμεις , οι παραγωγικές ενώσεις και οι τοπικές κοινωνίες.
Βάση αυτής της οργανικής δημοκρατίας είναι η ανασύσταση της εκκλησίας του δήμου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικής κοινότητας αλλά και παραγωγικής ένωσης . Αν μέσα από αυτή τη διαδικασία που προϋποθέτει την ΑΦΥΠΝΙΣΗ και τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του λαού , την ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του λαού, αναδυθούν αντιπρόσωποι στους οποίους θα παραχωρηθεί ελεγχόμενη και ευκόλως αναιρούμενη εξουσία από τον λαό, τότε θα εισέλθουμε σε μια νέα μορφή δημοκρατίας και λαοκρατίας μιας πολυεπίπεδης αντιπροσώπευσης, που θα επιτρέψει την επικράτηση της αξιοκρατίας και θα απωθήσει σε βάθος χρόνου την τυραννία των κομμάτων, την τυραννία των φαύλων και της αισχρής διαπλοκής τους με την ολιγαρχία του πλούτου σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο δηλαδή την διασύνδεση τους με ξένα συμφέροντα που στρέφονται κατά της εθνικής ανάπτυξης και ανεξαρτησίας.
Ως Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα καταθέτουμε την πρόταση της ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που είναι μια συγχώνευση της άμεσης δημοκρατίας με την αντιπροσωπευτική . Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι του λαού θα προέρχονται μέσα από τα πολλαπλά λαϊκά ΟΡΓΑΝΑ του, που θα εδράζονται στην εκκλησία του δήμου σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
Για να υπάρξει όμως ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πρέπει τουλάχιστο ένα μέρος του λαού να αφυπνιστεί και να περάσει από την κατάσταση της αδράνειας στη δυναμική διεκδίκηση της ελευθερίας. Μέχρι τότε η δουλοπρεπής αδράνεια της μάζας και των γλοιωδών ηγετών της θα είναι η δυστυχία μας.
Λουκάς Σταύρου
Πρόεδρος ΕΔΗΚ