Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Το κατάντημα των διακοινοτικών συνομιλιών

 Δυστοκία παρατηρείται στην έκδοση απόφασης για την πορεία των ενδοκυπριακών συνομιλιών από τον γενικό γραμματέα των Η.Ε, Μπάν Γκι Μουν , κατόπιν της αναφοράς Ντάουνερ.
Γεγονός είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη αρνούνται να καταλογίσουν ευθύνες στην Τουρκία , όπως έχει διαφανεί και στις προηγούμενες συναντήσεις.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το θεμελιώδες λάθος των εκπροσώπων της κυπριακής δημοκρατίας που μετεβλήθησαν σε εκπροσώπους της “ελληνοκυπριακής πλευράς”.

Έτσι , αντί να διεκδικήσουμε τα δίκαια της κυπριακής δημοκρατίας , ως κράτους μέλους των Η.Ε., και της Ε.Ε., τα δικαιώματα άσκησης κυριαρχίας στην επικράτεια της και ανατροπής των όρων του κατακτητικού συντάγματος που της επεβλήθη στη Ζυρίχη , εξισώνουμε αυτή με το κατοχικό μόρφωμα . Οι συνομιλίες που διεξάγονται πάνω στη βάση των “δύο πλευρών” , μειώνουν την κυπριακή δημοκρατία και θεμελιώνουν εκ προοιμίου την διαίρεση , υποστασιοποιόντας το κατοχικό μόρφωμα. Δυστυχώς πάνω σε αυτή την λανθασμένη αρχή που πρώτοι εμείς αποδεχθήκαμε , πορεύονται και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η ρίζα του κακού βυθίζεται στην ενδοτικότητα του κατεστημένου που ποτίζεται και υποθάλπεται και από τους άγγλους συνκατακτητές της πατρίδος.
Το βέβαιο είναι πως αν δεν περάσουμε από την υπεράσπιση της “ελληνοκυπριακής κοινότητας” στην υπεράσπιση της κυπριακής δημοκρατίας , θα βαδίζουμε τον δρόμο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τούρκων και άγγλων κατακτητών.
Βάση της νέας στρατηγικής που απαιτείται είναι η υπεράσπιση της κυπριακής δημοκρατίας με δύο κατευθύνσεις : πρώτο την διεκδίκηση άσκησης κυριαρχίας στην κατεχόμενη επικράτεια της και δεύτερο την θέσμιση του πρώτου ελεύθερου συντάγματος της .
Αυτή η αρχή διαφέρει από την ρήση ότι το κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής . Αυτή είναι η μίση αλήθεια που αφήνει στο απυρόβλητο τους όρους του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης. Ενώ η ένταξη μας στην Ε.Ε , παρέχει το φόντο της καταγγελίας και ανατροπής του Ζυριχικού συντάγματος και των εγγυήσεων , το ντόπιο κατεστημένο επιμένει στην συντήρηση αυτών των αναχρονιστικών και κατακτητικών συνθηκών.
Η καταγγελία αυτών των συνθηκών είναι επιβεβλημένη και δυνατή υπό τις νέες καταστάσεις Πράγμα που θα απαλλάξει την Κύπρο και από το φόβητρο της πολυμερούς διάσκεψης .
Βάση του κυπριακού είναι η υπεράσπιση της κυπριακής δημοκρατίας . Επί αυτής της βάσης μπορεί να ορθωθεί η στρατηγική της απελευθέρωσης.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος – ΕΔΗΚ