Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Οι επενδύσεις των κινέζων

Ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις των κινέζων με επίκεντρο το εμπορικό κέντρο στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακος και τα υποστηρικτικά εργοστάσια ελαφράς βιομηχανίας.
Όμως μια τέτοια μεγάλη επένδυση που πιθανώς να απαιτήσει και νέες επεκτάσεις , μεταφέρει κάποια προβλήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν από τώρα.
Πρώτα από όλα πόσες χιλιάδες κινέζων θα έρθουν να κατοικήσουν στη Κύπρο και μάλιστα με συμφωνημένο βάθος χρόνου πέραν των 100 ετών . Που θα εγκατασταθούν , ποια δικαιώματα θα τους παραχωρηθούν κλπ. Διότι δεν θα είναι ότι καλύτερο , υπό το κράτος μιας παροδικής οικονομικής κρίσης , να μετατρέψουμε το νησί μας σε αποικία των κινέζων μέσω επενδυτικής εισβολής.
Αυτό είναι το πρώτιστο που πρέπει να φροντίσουμε το οποίο είναι αλληλένδετο και με τα άλλα μέρη της συμφωνίας με τους κινέζους. Δηλαδή με το ποσοστό των Κυπρίων εργαζομένων στην εν λόγω επιχείρηση , τους όρους εργασίας και φορολόγησης .
Πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης η διαμεσολάβηση της ιδιωτικής εταιρείας “HERMES AIRPORT” . Η παράταση ενοικίασης του χώρου που ζητά δεν υποχρεώνει το κράτος να την αποδεχτεί αλλά πιο ορθό είναι να διαπραγματευθεί την σχέση με τους κινέζους απευθείας στο χρονικό διάστημα πέραν της λήξης ενοικίασης του χώρου από την εν λόγω εταιρεία.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να θέσουν επί τάπητος οι ιθύνοντες είναι η αμφίδρομη εμπορική σχέση μεταξύ Κύπρου και Κίνας .Πάνω σε αυτή την αρχή θα μπορούσαν να διατεθούν προς την Κίνα διάφορα ντόπια αγροτικά προϊόντα ώστε και εμείς να ενδυναμώσουμε την παραγωγή μας και να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο που έχει εγκαταλειφθεί στη τύχη του. Η ίδια αρχή πρέπει να εφαρμόζεται και στις μεγάλες κρατικές προμήθειες . Αγοράζουμε από αυτούς που απορροφούν ένα μέρος της παραγωγής μας. Πάντα στη σκέψη των πολιτικών πρέπει να είναι το συμφέρον του λαού και η ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας και όχι το ιδιοτελές συμφέρον και η μίζες που δίδονται κάτω από το τραπέζι. Αυτά τα καθάρματα είναι δίκαιο να σαπίζουν στη φυλακή και να δημεύονται οι περιουσίες τους .

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος – ΕΔΗΚ