Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Που βρίσκεται το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ;

Η δήλωση Σαμαρά , για σεβασμό των υπογραφών του μνημονίου με μια δήθεν προσπάθεια αλλαγής κάποιων σημείων που θα επιτηρεί το άγρυπνο μάτι της ΔΗΜΑΡ , αποτελεί δήλωση υποταγής της Ελλάδος στα σχέδια των τραπεζιτών.
Αυτή η γραμμή πλεύσης , έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια εθνική στρατηγική που θέτει ως πρωταρχική αναγκαιότητα την ανακήρυξη ή θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ . Διότι η στρατηγική της ΑΟΖ προϋποθέτει ισχυρή εθνική κυριαρχία σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων που θα ενισχύσουν την αμυντική και οικονομική πτυχή του θέματος.

Με περιορισμένες από την τρόϊκα , πολιτικές επιλογές και έλεγχο πάνω στις αμυντικές δαπάνες και στις αμυντικές επιλογές της χώρας , η δυνατότητα ανακήρυξης της ΑΟΖ περνά στα χέρια των δανειστών.
Είναι αυτοί οι δανειστές που προσπαθούν να υποτάξουν και την Κύπρο στα σχέδια τους ώστε να επιβάλουν μια συνολική διευθέτηση του θέματος .
Αυτή η προοπτική ενέχει τον κίνδυνο να παραμερισθούν τα εθνικά συμφέροντα υπέρ των συμφερόντων των διεθνών τοκογλύφων , που θα τύχουν της υποστήριξης του ντόπιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των πολιτικών φερεφώνων τους.
Με Σαμαρά πρωθυπουργό η υπόθεση της ΑΟΖ μπαίνει στη κατάψυξη για την ώρα.
Η δεξιά και ακροδεξιά πτέρυγα του κομματοκρατικού κοινοβουλίου , φαίνεται πως θέτει άλλες προτεραιότητες. Θέλουν να απομακρύνουν τον “κίνδυνο” της αριστεράς και πίσω από αυτή την “πατριωτική” δράση να στηρίξουν τα συμφέροντα της εκλησιαστικο-ιδιωτικής πλουτοκρατίας.
Τώρα που έπρεπε να αναζητηθεί συναίνεση όλων των κομμάτων πάνω στο θέμα της ΑΟΖ, προτάσσεται ως αναγκαία η απώθηση της αριστεράς . Σκέψεις και τακτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην άβυσσο.
Ο Νίκος Λυγερός , ειδικός επί του θέματος της ΑΟΖ , επισημαίνει μάλιστα την ευκαιρία της κυπριακής προεδρίας που αρχίζει την πρώτη Ιουλίου. Τα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση . Η θέσπιση της ΑΟΖ θα αποτελέσει την βάση για την επίλυση πολλών άλλων προβλημάτων.

Λουκάς Σταύρου