Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Λιλλήκας : απο το ανέφικτο της ΔΔΟ στην δισυπόστατη συγκυριαρχία

Το Ζυριχικό κατεστημένο , δηλαδή η πολίτικο-οικονομική ολιγαρχία, απέτυχε να επιβάλει ως λύση του κυπριακού την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η αποτυχία επιβολής του σχεδίου Ανάν περιόρισε την υποχωρητικότητα του κατεστημένου , στον βαθμό που αυτή εκφράστηκε από την γραμμή Χριστόφια. Αλλά ακόμα και με την υποχωρητικότητα Χριστόφια, το σχέδιο τους απέτυχε διότι η υποχωρητικότητα ενδυνάμωσε την τουρκική αδιαλλαξία.
Παράλληλα όμως με την πορεία των διαπραγματεύσεων , το κατεστημένο άνοιξε δρόμο προς την εμπράγματη λύση , αρχίζοντας από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων με ορατό και άμεσο στόχο την αποδοχή του απευθείας εμπορίου Ε.Ε και κατεχομένων με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Στο μεταξύ οι ισχυρές πιέσεις που ασκούνται από ξένους παράγοντες αλλά και από την ντόπια ολιγαρχία του πλούτου για εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ , έδωσαν ένα καινούριο χαρτί στο κατεστημένο , το χαρτί της συνεκμετάλλευσης της ΑΟΖ με τους τούρκους.
Το οικονομικό κατεστημένο της Κύπρου θεωρεί απαραίτητη την άρση των εμποδίων που προβάλει η Τουρκία προκειμένου να εκμεταλλευθούν από κοινού τον πλούτο της ΑΟΖ.
Με αυτά τα δεδομένα το Ζυριχικό κατεστημένο επινόησε την γραμμή Λιλλήκα.
Αποκηρύττει την ΔΔΟ ως ανέφικτη , ενώ προτείνει διάλογο με την Τουρκία σε μηδενική βάση προτάσσοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την ποσοστοτική συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στην διοίκηση του κράτους που ονειρεύονται.
Στην ουσία το κατεστημένο δια της γραμμής Λιλλήκα περνά από την ιδέα της διζωνικής στην ιδέα της ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ με τους τούρκους υπό την σκιά του λεγόμενου ευρωπαϊκού κεκτημένου και της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προς τους οπαδούς τους λένε βέβαια πως αφού θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση θα γίνουμε μια μέρα πλειοψηφία στο “βορρά” και έτσι οι δύο άτυπες ζώνες θα συνενωθούν . Δεν τους λένε όμως πως δια της οδού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι τούρκοι θα νομιμοποιήσουν όλους τους έποικους , δεδομένης και της συμμετοχής που είχαν στο δημοψήφισμα του 2004 χωρίς καμία διαμαρτυρία από τους πατριδοκάπηλους και εθνοπροδότες .
Ο διάλογος με την τουρκία πάνω σε μηδενική βάση αναγορεύει αυτόματα την τουρκία σε ισότιμο συνομιλητή της “πλευράς μας”. Τούτο σημαίνει πως αν πάμε στα διεθνή φόρα με ισότιμο συνομιλητή τον τούρκο θα μπούμε σε ένα νέο κύκλο ατέρμονων συζητήσεων που θα εδράζονται στο δισυπόστατο της κυπριακής κρατικής οντότητος.
Η γραμμή Λιλλήκα διχοτομεί την υπόσταση της κυπριακής δημοκρατίας , πράγμα που είναι απείρως χειρότερο και από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία .
Η σχάση της υπόστασης της κυπριακής δημοκρατίας οδηγεί σε συγκυριαρχία και συνδιαχείρηση σε πρώτη και άμεση φάση. Έτσι εξηγείται και η ποσοστοτική συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στην διοίκηση και στην κρατική μηχανή την οποία υποστηρίζει ο Λιλλήκας .
Η γραμμή Λιλλήκα στέκεται πάνω στο αίσχος της Ζυρίχης και προχωρά ακόμα ένα βήμα πιο κάτω , στην σχάση της υποστάσεως της κυπριακής δημοκρατίας και στην συγκυριαρχία.
Ας μας απαντήσει ο Λιλλήκας λοιπόν και ας πάψει να κρύβεται πίσω από την μάσκα της αντιδιζωνικής πατριδοκαπηλίας : πρώτο, γιατί δεν έφερε καμία ένσταση στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων και στην συνεπαγόμενη άρση της εμπολέμου καταστάσεως και δεύτερο γιατί συναποδέχθηκε την συμμετοχή των εποίκων στο δημοψήφισμα του 2004 ;
Θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο απευθυνόμενος προς όσους κλείνουν τα μάτια στο ολέθριο περιεχόμενο της γραμμής Λιλλήκα και γοητεύονται από το αντιδιζωνικό περιτύλιγμα καλόντας και εμάς να υποστηρίξουμε τον ηγέτη τους. . Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει να επιλέξει γραμμή πλεύσεως ανάμεσα στις πολλές και φαινομενικά αντιμαχόμενες που έχει να παρουσιάσει το Ζυριχικό κατεστημένο. Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα , εκφράζει την προσπάθεια των Ελλήνων εθνικιστών της Κύπρου για ένα αυτόνομο , αυτοδύναμο πολιτικό σχήμα που θα δώσει ανυποχώρητη μάχη ενάντια στην λερναία ύδρα του κατεστημένου , για να ανοίξει το δρόμο προς την μοναδική λύση του εθνικού προβλήματος , την λύση της απελευθέρωσης που κατ' ανάγκη θα κορυφωθεί στην ένοπλη σύγκρουση με τους κατακτητές . Ο δρόμος αυτός, εμείς οι εθνικοκοινωνιστές γνωρίζουμε πολύ καλά πως διέρχεται μέσα από μια ριζική αναθέσμιση της κοινωνίας που θα δώσει  στη παραγωγική βάση του λαού , πολιτική και οικονομική κυριαρχία.
Δεν συμβιβαζόμαστε με το σύστημα. Είμαστε ορκισμένοι εχθροί του , πιστοί στα οράματα εκείνων που βρίσκονται στα φυλακισμένα μνήματα.
Για αυτό θα δώσουμε την μάχη των προεδρικών εκλογών ως ωραίοι Έλληνες , τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι , προτάσσοντας την μοναδική εθνική γραμμή της αυτοδιάθεσης ως ολοκλήρωσης της ανεξαρτησίας της κυπριακής δημοκρατίας .

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος – ΕΔΗΚ
υποψήφιος προεδρικών εκλογών της κυπριακής δημοκρατίας