Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Νταβούτογλου καλεί Αναστασιάδη



Το σχέδιο Ανάν δεν έπρεπε να είχε τεθεί προς δημοψήφισμα και μάλιστα μέσα από δύο εκλογικά σώματα με την συμμετοχή των εποίκων. ( αναφερθήκαμε σε αυτή τη προδοσία κατα την προεκλογική περίοδο αλλά και πρωτύτερα όμως όσο αποκαλύπτουμε στο λαό τα αίσχη των ηγετών του τόσο σφικτότερα εναγκαλίζεται τα είδωλα τους).
Το δημοψήφισμα παγίδευσε την κυπριακή δημοκρατία . Έδωσε υπόσταση στο ψευδοκράτος.
Έκτοτε η Τουρκία και οι ηγέτες του κατοχικού μορφώματος αναφέρονται σε ελληνοκυπριακή διοίκηση και όχι σε κυπριακή δημοκρατία και κερδίζουν έδαφος στο διεθνές διπλωματικό πεδίο ρίχνοντας την ευθύνη για την μη “εξεύρεση λύσης” στην “ελληνοκυπριακή διοίκηση” όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν την νόμιμη κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας.
Πάνω σε αυτή τη βάση ο Νταβούτογλου απευθύνεται στον Αναστασιάδη υπενθυμίζοντας πως “Ο Αναστασιάδης είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του 'ναι' και αν συνεχίσει τη στάση του αυτή ανοίγοντας το δρόμο για την ειρήνη, οπωσδήποτε θα βρει ανταπόκριση» , προσθέτοντας πως “η Τουρκία πιστεύει σε μία λύση που θα στηρίζεται στα ίσα δικαιώματα και στην αρχή της διζωνικότητας”.

Οι τούρκοι με αυτές τις δηλώσεις ξεκαθαρίζουν τι θεωρούν ως βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Από την πλευρά του ο Έρογλου δηλώνει πως “δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της στρατιωτικής δύναμης (δηλαδή του κατοχικού στρατού)” από τη Κύπρο και πως “ Η παραμονή της Τουρκίας στο νησί ως εγγυήτριας χώρας είναι για μας εκ των ουκ άνευ»
Απέναντι σε αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση των τούρκων κατακτητών , τι αντιτάσσει η κυπριακή δημοκρατία;
Συνεχίζει το ίδιο βιολί περί πολιτικής ισότητας και περί δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητος και ετοιμάζεται μάλιστα να διορίσει συνομιλητή με την άλλη πλευρά.
Με λίγα λόγια το κατεστημένο κινείται πάνω στη βάση που θέτει η Τουρκία περί δύο ισότιμων οντοτήτων που καλούνται να εξεύρουν μια λύση συνεργασίας και συνεταιρισμού σε ένα ομόσπονδο μόρφωμα.
Αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε αυτό το δρόμο , το βέβαιο είναι πως θα υποκύψουμε σε νέες υποχωρήσεις που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το κατοχικό μόρφωμα .
Η δική μας πρόταση είναι πως πρέπει να σταματήσει η υποχώρηση , να σταματήσουν οι συνομιλίες και να κατατεθεί έμπρακτα η λύση της πραγματικής δημοκρατίας με άμεση κατάργηση του κατακτητικού συντάγματος και θέσμιση του πρώτου ελεύθερου συντάγματος της κυπριακής δημοκρατίας.
Ποιοι θα το πράξουν όμως αυτό;
Ούτε αυτοί που έφεραν την πατρίδα σε αυτή τη τραγική κατάσταση ούτε ο λαός που τους στηρίζει και τους υπερψηφίζει.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι η σαπίλα και ο ραγιαδισμός του κυπριακού ελληνισμού. Γιατί αν είχε ψυχή αυτός ο λαός θα έβρισκε τον δρόμο της αντίστασης και της απελευθέρωσης.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος - ΕΔΗΚ