Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πιέζει για αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για άνοιγμα κεφαλαίων στην διαδικασία ένταξης με την Τουρκία , ειδικά στο θέμα της ενέργειας καθώς και για συμμετοχή αντιπροσωπείας του κατοχικού μορφώματος στο Ευρωκοινοβούλιο.
Για τις δύο αυτές υποθέσεις φταίει και το κυπριακό κατεστημένο , πρώτο διότι έθεσε επι τάπητος το θέμα της διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία και δεύτερο γιατί έδωσε υπόσταση στο κατοχικό μόρφωμα με το προδοτικό διπλό δημοψήφισμα και την συμμετοχή των εποίκων το 2004.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως άρχισε να βλέπει ως εμπόδιο στα συμφέροντα της , όχι την κατοχή αλλά την μη αποδοχή εκ μέρους του κυπριακού ελληνισμού μιας λύσης τύπου Ανάν. Τούτο φαίνεται από την αναγνώριση , εκ μέρους του ευρωπαϊκού δικαστηρίου , των κατοχικών οργάνων αξιολόγησης των προσφυγικών περιουσιών.
Τελικά μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή ένωση για να “λύσουμε” κατά την άποψη των κρατούντων το κυπριακό και το αποτέλεσμα ήταν να αναβαθμίσουμε το κατοχικό μόρφωμα.
Φαίνεται όμως ότι οδεύουμε προς μια δραματική κατάληξη της μειοδοτικής πολιτικής της επαναπροσέγγισης και της λεγόμενης επανένωσης της πατρίδος .
Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με διπλωματικές διαμαρτυρίες αλλά με ριζική αλλαγή στρατηγικής στο εθνικό θέμα που θα θέσει ως σκοπό την αυτοδιάθεση και την απελευθέρωση.
Ως Ε.ΔΗ.Κ. καταθέσαμε τις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα , και τις παρουσιάσαμε έστω επιγραμματικά στο λαό , στα πλαίσια του ελάχιστου χρόνου που μας δόθηκε στα ΜΜΕ κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών .
Ο αγώνας συνεχίζεται με στόχο να ενεργοποιήσουμε πολιτικά τις αδρανούσες πατριωτικές δυνάμεις και να διαφυλάξουμε αλώβητη την ενωτική γραμμή από ακροδεξιές φαλκιδεύσεις.

Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Ε.ΔΗ.Κ.