Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ζήτω το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950


Στο δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950 , ο κυπριακός λαός κατέθεσε δια της ψήφου του ότι επιθυμεί την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα ενώ συνεχιζόταν η βρετανική κατοχή.
Από το δημοψήφισμα του 1950 αναδύθηκε η ΕΟΚΑ ως αναγκαιότητα της ένοπλης ρήξης με τους κατακτητές και της δημιουργίας των συνθηκών που θα οδηγούσαν στην Ένωση  , δηλαδή της δημιουργίας ενός αυτεξούσιου και αυτοθεσμιζόμενου πολιτικού οργάνου που θα πραγματοποιούσε το δίκαιο της αυτοδιάθεσης.

Δυστυχώς όμως αυτοί που ανέλαβαν την πολιτική διαχείριση του δημοψηφίσματος  προσυπέγραψαν ένα κρατικό μόρφωμα το οποίο απέκλειε ρητά τόσο την αυτοθέσμιση όσο και την αυτοδιάθεση και επιπρόσθετα παραχωρούσε δικαιώματα κοινότητος στην μουσουλμανική μειονότητα με ποσοστοτική συμμετοχή στην εξουσία, ενάντια στο δίκαιο της ισότητας των πολιτών σε ένα ενιαίο συνταγματικό υποκείμενο.
Η πολιτευομένη εκκλησία ΑΕ τα πούλησε όλα για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα της περιβαλλόμενη στη συνέχεια  από μια μεγαλοαστική τάξη που με την εύνοια της δημιούργησε.   
Με αυτό το κρατικό μόρφωμα που ονομάστηκε κυπριακή δημοκρατία άνοιξαν οι πύλες στον τουρκικό επεκτατισμό και στα αιματηρά παιχνίδια του ΝΑΤΟ.
Εκείνο που μένει ως παρακαταθήκη από το δημοψήφισμα του 1950 είναι ότι αυτός ο λαός δικαιούται μιας πραγματικής δημοκρατίας που θα εδράζεται στο δίκαιο της αυτοθέσμισης και της αυτοδιάθεσης χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήτριες δυνάμεις.
Η υπόσταση του κυπριακού κράτους που αναδύθηκε από τον αγώνα της ΕΟΚΑ δεν συνάδει με την ψευτοδημοκρατία της Ζυρίχης και το κατακτητικό της σύνταγμα.
Στηρίζουμε την κρατική υπόσταση , όχι όμως την ψευτοδημοκρατία.
Διεκδικούμε πραγματική δημοκρατία επί της αρχής της ισότητας των πολιτών , του λαϊκού αυτεξούσιου , της αυτοθέσμισης και της αυτοδιάθεσης.
Η εντολή του δημοψηφίσματος του 1950 ισχύει.
Με την σημαία της αυτοδιάθεσης η Κύπρος θα νικήσει και θα κατατροπώσει μια μέρα και τους κατακτητές και τους προδότες.
Ζήτω το ενωτικό δημοψήφισμα
Κάτω η τυραννία της εκκλησίας και της μεγαλοαστικής παρασιτικής τάξης.

Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα - ΕΔΗΚ